Sade ve sadece eğitim...

Taşımalı eğitimde okulun denetim yetkisi var mı? 2024-2025 yeni

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TAŞIMA YOLUYLA EĞİTİME ERİŞİM YÖNETMELİĞİ'nin 1/8/2024 tarih ve 32619 sayı ile yapılan değişiklikte "Okul servis araçları denetim komisyonu: Valilik/kaymakamlıklarca millî eğitim, emniyet, jandarma, belediye ve uygun görülen diğer kurum temsilcilerinden oluşturulan komisyonu," olarak ifade edilmektedir. 

Yönetmeliğin 21/6 maddesinde "Okul servis araçları her eğitim ve öğretim yılının birinci ve ikinci döneminde en az birer defa valilik ve kaymakamlıklar tarafından millî eğitim, emniyet, jandarma, belediye ve uygun görülen diğer kurum temsilcilerinden oluşturulacak okul servis araçları denetim komisyonu tarafından denetlenir. Yapılan denetimlere ilişkin bilgiler Taşımalı Öğrenci Modülüne işlenir. Ayrıca okul servis araçları eğitim müfettişleri/eğitim müfettiş yardımcıları, millî eğitim müdürlükleri, okul/kurum müdürlükleri ve Bakanlıkta denetim yetkisini haiz olanlarca her zaman denetlenebilir."

Nöbet görevi ile ilgili yönetmelik ayrıntılı açıklamalar içermektedir.

Taşıma merkezi okul/kurum müdürü, taşımadan sorumlu müdür yardımcısı, nöbetçi müdür yardımcısı ve nöbetçi öğretmenin görevleri 13 maddede şu şekilde geçmektedir.

MADDE 13- (Başlığı ile Birlikte Değişik:RG-1/8/2024-32619)
(1) Taşıma merkezi okul/kurum müdürünün öğrenci taşıma uygulamasına ilişkin görevleri şunlardır:
a) Taşıma merkezi okul/kurumun fiziki durumu ve kontenjanına göre öğrenci taşıma uygulaması kapsamında okul/kurumun alabileceği öğrenci sayısı sınıflara göre tespit edildikten sonra bu sayıları; ilkokul ve ortaokullarda şubat ayının ikinci haftasında, imam-hatip ortaokulu ve ortaöğretim okul/kurumlarında en geç ağustos ayının ilk haftasında millî eğitim müdürlüğüne bildirmek.
b) Öğrenci taşıma uygulamasıyla okul/kuruma gelen öğrencilerin kayıt kabul ve nakil işlemlerinin ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda yapılmasını sağlamak.
c) Taşıma hizmetinden faydalanacak öğrenciler ile taşıma merkezi okul/kurumlardaki öğrencilerin birlikte öğrenim görmelerini sağlayacak şekilde sınıf ve şubelere dengeli dağılım yapılmasını sağlamak.
ç) Taşıma hizmetinden faydalanacak öğrencilerin geliş ve gidişlerine göre haftalık ders dağıtım ve günlük vakit çizelgesinin düzenlenmesini sağlamak.
d) Taşıma merkezi okul/kurumların fiziki imkânları ölçüsünde geliş ve gidiş saatlerinde oluşan boşluklarda öğrencilerin sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler ile kitaplık ve kütüphanelerden yararlandırılmasını sağlamak.
e) Taşınan ilköğretim ve ortaöğretim okul/kurumu öğrencilerinin öğle yemeklerini sağlıklı, güvenli ve düzenli bir şekilde yiyebilmeleri için gerekli tedbirleri almak, yüklenicinin sözleşme hükümlerine uyup uymadığını günlük olarak kontrol edilmesini sağlamak ve giderilemeyen aksaklıkları rapor hâlinde millî eğitim müdürlüğüne bildirmek.
f) Öğrenci taşıma uygulamasının iyileştirilmesi ve geliştirilmesine yönelik veli/vasi/muhtar/belediye başkanı ve kamu görevlileri ile iş birliğini sağlamak.
g) Okul servis araçları ile taşıma merkezi okula gelen öğrencilerin, isim listelerine göre kontrol edilmesini koordine etmek.
ğ) Okul servis araçları ve rehber personel puantajlarını her ayın sonunda millî eğitim müdürlüğüne göndermek.
h) Taşıma işini yüklenenlerin, servis şoförlerinin ve rehber personelin 25/10/2017 tarihli ve 30221 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Okul Servis Araçları Yönetmeliğine, bu Yönetmelik ve sözleşme hükümlerine uyup uymadıklarının kontrol ve takibinin günlük olarak yapılmasını sağlamak, aksaklıkları önlemek ve gidermek üzere gerekli tedbirleri almak ve giderilemeyen aksaklıkları rapor hâlinde millî eğitim müdürlüğüne bildirmek.
ı) Okul servis araçlarının arkasındaki “OKUL TAŞITI” tabelasının üst kısmına, okunabilecek şekilde sürücü hatalarının millî eğitim müdürlüğüne bildirileceği telefon numarasının yazdırılmasını sağlamak.
i) Özel eğitim meslek lisesinde öğrenim gören işitme yetersizliği olan öğrenciler ile yaygın eğitim hizmetinden yararlanan işitme yetersizliği olan kursiyerlere dağıtılmak üzere aylık toplu taşıma bilet miktarını millî eğitim müdürlüğüne bildirmek, aylık toplu taşıma biletlerinin öğrencilere veya veli/vasilerine imza karşılığı dağıtılmasını ve öğrencinin devamsızlık yaptığı günlerin bir sonraki ayın bilet miktarından düşürülmesini sağlamak.
j) Özel eğitim öğrenci/kursiyerlerinin taşındığı okul servis aracında bulunan rehber personelin, servis aracında bulunduğu zamanlar ile eğitim ve öğretim saatlerinde sorumluluğunda olan öğrenci/kursiyerlere yönelik görevlerini yerine getirmesini sağlamak.
k) Özel eğitim öğrenci ve kursiyerlerinin okul/kurumlarına sağlıklı, güvenli ve zamanında ulaşımları için planlama komisyonunca belirlenen tedbirlerin alınmasını sağlamak.
l) Öğrenci taşıma uygulaması kapsamında olup işletmelerde mesleki eğitime devam eden öğrencilerden, veli/vasilerinin yazılı talebi üzerine okul servis aracının güzergâhı üzerinde yer alan mesleki eğitim aldığı işletmelere veya kayıtlı oldukları okullara taşınma talebinde bulunanları planlama komisyonuna bildirmek.
m) Öğrenci taşıma uygulaması ile ilgili okul müdürlüğüne ulaşan problemler ile adli ve idari makamlara bildirim yükümlülüğü gerektiren tespit ve şikâyetleri millî eğitim müdürlüğüne bildirmek.
n) Taşıma hizmetinden faydalanacak öğrencilere ilişkin e-Okul ve Taşımalı Öğrenci Modülü veri girişlerinin zamanında yapılmasını sağlamak.
o) Bu Yönetmeliğin 23 üncü maddesi kapsamında öğrenci ve velilere verilecek eğitimlerin yapılmasını sağlamak.

(2) Taşıma merkezi okul/kurumlarda taşımadan sorumlu müdür yardımcısının öğrenci taşıma uygulamasına ilişkin görevleri şunlardır:

a) Öğrenci taşıma uygulaması kapsamında sınıflara göre okul/kurumun alabileceği öğrenci sayısını tespit ederek okul/kurum müdürüne bildirmek.
b) Öğrenci taşıma uygulamasıyla okul/kuruma gelen öğrencilerin kayıt kabul ve nakil işlemlerini ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda yapmak.
c) Taşıma hizmetinden faydalanacak öğrenciler ile taşıma merkezi okul/kurumlardaki öğrencilerin birlikte öğrenim görmelerini sağlayacak şekilde sınıf ve şubelere dengeli olarak dağılımını yapmak.
ç) Taşıma hizmetinden faydalanacak öğrencilerin geliş ve gidişlerine göre haftalık ders dağıtım ve günlük vakit çizelgesinin düzenlenmesi için öğretmenlerin görüşlerini almak.
d) Taşıma merkezi okul/kurumların fiziki imkânları ölçüsünde geliş ve gidiş saatlerinde oluşan boşluklarda taşıma hizmetinden faydalanan öğrencilerin sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler ile kitaplık ve kütüphanelerden yararlanmaları için gerekli planlamaları yapmak.
e) Okul servis araçları ve rehber personel puantajlarını günlük olarak kontrol ve takip etmek.
f) İşitme yetersizliği olan özel eğitim meslek lisesi öğrencileri ile yaygın eğitim hizmetinden yararlanan işitme yetersizliği olan kursiyerlere dağıtılmak üzere aylık toplu taşıma bilet miktarını okul/kurum müdürüne bildirmek, aylık toplu taşıma biletlerini öğrencilere veya veli/vasilerine imza karşılığı dağıtmak ve öğrencinin devamsızlık yaptığı günleri bir sonraki ayın bilet miktarından düşmek.
g) Öğrenci taşıma uygulaması kapsamında olup işletmelerde mesleki eğitime devam eden öğrencilerden, veli/vasilerinin yazılı talebi üzerine okul servis aracının güzergâhı üzerinde yer alan mesleki eğitim aldığı işletmelere veya kayıtlı oldukları okullara taşınma talebinde bulunanları okul müdürüne bildirmek.
ğ) Taşıma hizmetinden faydalanacak öğrencilere ilişkin e-Okul ve Taşımalı Öğrenci Modülü veri girişlerini zamanında yapmak.
h) Öğrenci araç yoklama listelerini muhafaza etmek.
ı) Müdür tarafından verilen bu Yönetmelik kapsamındaki diğer görev ve sorumlulukları yerine getirmek.

(3) Taşıma merkezi okul/kurumlarda ilgili mevzuatına göre nöbet görevi verilen müdür yardımcısının öğrenci taşıma uygulamasına ilişkin görevleri şunlardır:

a) Öğrenci taşıma uygulamasına ilişkin iş ve işlemleri nöbetçi öğretmenle iş birliği içinde yürüterek süreci yakından takip ve kontrol etmek.
b) Nöbetçi öğretmen ile birlikte okul servis araçlarının sabah okul/kuruma geldiği saati tespit ederek gelen öğrencilerin yoklamalarının yapılması sürecini izlemek.
c) Okul/kurum çıkışında nöbetçi öğretmenlerin gözetiminde isim listelerine göre öğrencilerin okul servis araçlarına binerek güvenli bir şekilde okuldan ayrılmaları sürecini takip etmek.
ç) Taşıma işini yüklenenlerin, servis şoförleri ve rehber personelin Okul Servis Araçları Yönetmeliği, bu Yönetmelik ve sözleşme hükümlerine uyup uymadığını nöbetçi öğretmenle iş birliği içinde günlük kontrol ve takip ederek aksaklıkları okul/kurum müdürlüğüne bildirmek.
d) Öğrenci taşıma uygulaması kapsamında taşınan ilköğretim ve ortaöğretim okul/kurumu öğrencilerinin öğle yemeklerini sağlıklı, güvenli ve düzenli bir şekilde yiyebilmeleri için süreci yerinde izlemek ve yüklenicinin sözleşme hükümlerine uyup uymadığını günlük kontrol ve takip ederek giderilemeyen aksaklıklar ile nöbet raporlarında yer alan sorunları okul müdürlüğüne bildirmek.
e) Özel eğitim öğrenci/kursiyerlerin taşındığı araçlarda bulunan rehber personelin okul servis aracında bulunduğu zamanlar ile eğitim-öğretim saatlerinde sorumluluğunda olan öğrenci/kursiyerlere yönelik görevlerini yerine getirip getirmediğini kontrol ve takip etmek.
f) Özel eğitim öğrenci/kursiyerlerin okul/kuruma gelme sürecini takip ve kontrol ederek bu konuda yaşanan aksaklıkları okul/kurum müdürlüğüne bildirmek.
g) Nöbet görevi sırasında öğrenci taşıma uygulaması ile ilgili zorluk çıkaran, söz ve hareketleri ile mukavemet gösteren servis şoförleri hakkında nöbetçi öğretmen ile birlikte tutanak düzenleyerek durumu okul/kurum müdürlüğüne bildirmek.
ğ) Nöbetçi öğretmen ile birlikte okul/kuruma gelen servis aracının ve servis şoförlerinin kayıtlardaki bilgilerde yer alan araç ve kişi olup olmadığının kontrol edilmesi sürecini izlemek.
h) Öğrenci taşıma uygulaması ile ilgili yaşanan problemler ile adli ve idari makamlara bildirim yükümlülüğü gerektiren tespit ve şikâyetleri okul/kurum müdürlüğüne iletmek.
ı) Müdür tarafından verilen bu Yönetmelik kapsamındaki diğer görev ve sorumlulukları yerine getirmek.

(4) Taşıma merkezi okul/kurumda ilgili mevzuatına göre nöbet görevi verilen öğretmenin öğrenci taşıma uygulamasına ilişkin görevleri şunlardır:

a) Nöbet görevi ile birlikte öğrenci taşıma uygulaması kapsamındaki iş ve işlemleri yerine getirmek.
b) Nöbetçi müdür yardımcısının gözetiminde okul servis aracıyla kuruma gelen öğrencileri tespit etmek.
c) Okul servis aracından tüm öğrencilerin inip inmediğini kontrol ederek, en son öğrenci inene kadar süreci takip etmek.
ç) Okul servis aracında olmadığı tespit edilen öğrencilerin veli/vasileri ile irtibata geçilmesi için okul/kurum yönetimini bilgilendirmek.
d) Öğrencilerin öğle yemeklerini hijyen şartlarına uygun, düzenli ve sağlıklı bir şekilde yiyebilmeleri için gerekli kontrolü yapmak ve süreci yerinde izlemek.
e) Yemek dağıtım hizmetinde görev alanların maske, bone, galoş ve benzeri ekipmanları takmalarını sağlamak.
f) Okul/kurum çıkışında nöbetçi müdür yardımcısının da hazır bulunduğu sırada taşıma hizmetinden faydalanan öğrencileri isim listelerine göre kontrol ederek düzenli bir şekilde okul servis araçlarına bindirmek ve teslim etmek.
g) Okul servis aracı içerisinde öğrencilerin güvenlik tedbirlerini tam olarak yerine getirdiklerini gördükten sonra aracın hareket etmesini sağlamak.
ğ) Rehber personelin özel eğitim ihtiyacı olan öğrenci/kursiyerlere yönelik olarak; okul servis aracından biniş/inişleri sırasında görevini yerine getirip getirmediğini kontrol ve takip etmek.
h) Taşıma hizmetinden faydalanan öğrencilerin servis şoförleri ve rehber personelle ilgili şikâyetleri ile öğrencilerle ilgili yaşanan problemler ve nöbet görevi sırasında öğrenci taşıma uygulamasıyla ilgili tespit edilen olumsuzlukları nöbet defterine işleyerek veya tutanak düzenleyerek okul yönetimine bildirmek.
ı) Nöbet görevi sırasında öğrenci taşıma uygulaması ile ilgili zorluk çıkaran, söz ve hareketleri ile mukavemet gösteren servis şoförleri hakkında nöbetçi müdür yardımcısı ile birlikte tutanak düzenleyerek durumu okul/kurum müdürlüğüne bildirmek.
i) Nöbetçi müdür yardımcısının da hazır bulunduğu sırada okul/kuruma gelen servis aracının ve servis şoförlerinin kayıtlarda yer alan bilgilerdeki araç ve sürücü olup olmadığını kontrol etmek.
j) Müdür tarafından verilen bu Yönetmelik kapsamındaki diğer görev ve sorumlulukları yerine getirmek.

Mevzuat hükümlerinden anlaşılacağı üzere okul müdürü nöbet ile ilgili bu hususları içeren planlamayı ve emirleri nöbetçi müdür yardımcısı ve öğretmenlere tebliğ etmesi gerekmektedir. Nöbet görevini yürüten müdür yardımcısı ve öğretmenin ise yönetmelik hükümlerini yürütmesi gerekmektedir. Mevzuattaki eğitim öğretim görevi ile birlikte yoğun iş yükü gerektirecek bu işlerin öğretmen ve idareciler tarafından yürütülmesinin yoğun ve yorucu olacağı görülmektedir.

Mevzuat hükümlerinde denetim görevinin komisyonca yapılacağı belirtilse de okul müdürlüklerine ucu açık bir şekilde denetim yetkisini de verdiği görülmektedir. Bu durumda okul yöneticileri aşağıdaki denetim formu ile taşımalı araç denetimini zaman dilimi belirtilmemekle birlikte komisyon gibi dönemde en az bir kez yapmaları yararlı olacaktır.

DENETİM FORMU SAYFASINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder